FAQ flyttstädning

FRÅGor och svar

Det finns mycket att tänka på när man ska boka flyttstädning och allt är inte självklart. Här har vi samlat några av de vanligaste förekommande frågorna som vi får.

Har du en egen fråga som vår hemsida inte besvarar? Du är varmt välkommen att skicka den till oss!

NÄR BÖR JAG BOKA?

När är det dags att boka in flyttstädning? Ett antal saker avgör det:


Utbud av städfirmor i din stad: Vart bor du och hur många städfirmor finns det som erbjuder flyttstädning? I de större städerna så finns det fler företag att välja mellan; men samtidigt så flyttas det oftare där och då riskeras det att företagen är fullbokade.


Efterfrågan: under sommarhalvåret flyttas det minst i Sverige. På hösten flyttas det mest.


Din ansträngning: Hur många städfirmor har du lust att kontakta - och hur mycket tid är du villig att offra? Kontaktar du många så har du bättre förutsättningar för förhandling.


Det vi faktiskt kan rekommendera: Boka in flyttstädningen senast två veckor före flytten. Det ger inte allt för sällan ett bättre pris - vilket innefattar att du hör av dig till några olika företag.

BALKONGEN?

Flyttstädningar innefattar mycket, men vad egentligen? Den frågan får vi ofta och svaret lyder som så att du ska städa i stort sett allting - och det ska ske så detaljerat som möjligt. Rent praktiskt så innebär det att varenda litet skrymsle ska saneras.

Detta kräver även alltså att till exempel förråd och balkong städas.


Städning av balkong? Hur går det till? Vi har kunskap då vår erfarenhet av balkongstädning vid flyttstädning är god. Här listar vi några tips:

Använd ett anpassat medel för golvet. Se till att golvet torkas av efter att du dammsugit eller sopat det. Det går självklart inte att få ett blänkande rent golv på balkongen - men det ska vara synligt att det är städat.


Räcken ska torkas av: Använd rengöringsmedel och lätt varmt vatten samt en tvättsvamp. Börja med att rengöra dem från alla vinklar. Torka sedan av balkongens “vägg”. Rinnande vatten torkas bort.

VANLIGA MISSTAG VID FLYTTSTÄD?

Ett förekommande klagomål när man flyttar är just flyttstädningen. Vad en flyttstädning innefattar finns det ofta olika svar på och många förstår inte hur pass stora kraven är. Här listar vi några av de mest förekommande felen som privatpersoner som inte tagit hjälp av städfirmor gör när de ska flyttstäda, och hur det faktiskt ska gå till:


Rengöring av spisen. Att endast torka av spisplattorna är absolut inte tillräckligt. Spisen ska dras ut och torkas av på alla ytor.

Avtorkning av köksskåp och hyllor, in- och utvändigt. Många gör inte detta ordentligt.

Fönsterputsning mellan, utomhus och inomhus gäller.

Elementen ska också rengöras. Elementet i sig och bakom.

Badrumsrören. Rören glöms ofta bort för att de är undangömda och många rengör dem därför inte.

Golvbrunnen i badrummet. Trots att många tycker att det är en motbjudande uppgift så är det något som måste göras.

Taket får inte glömmas bort. Ta bort eventuella fläckar och damma!


RUT-AVDRAG?

RUT-avdraget gör att du får en skattereduktion på -tjugofemtusen skr/person och år (om du är över 60 är det upp till femtio tusen) på arbetskostnaden på flyttstädning.

HUR LÄNGE INNAN?

Om cirka två veckor före flytten rekommenderas för bokning av flyttstädning så blir nästkommande hur långt innan inflytt den ska ske?Svaret är att den bör utföras så tätt inpå som det bara går. Lämnar du över nyckeln på en torsdag så är onsdagen optimal att städa på. Som mest tre dagar före är något att rätta sig efter. Detta för att inget damm ska kunna lägga sig innan inflytt.

VEMS ANSVAR?

Oavsett vilken typ av bostad du ska flytta ifrån så är det du som ska ordna med flyttstädningen. Du som flyttar därifrån ska alltså se till att allt är skinande rent vid inflytt. Om du anlitar någon för att utföra flyttstädningen så är det ändå du som flyttar därifrån som har ansvaret för detta.

INNAN STÄDNING

Det är helt avgörande att bostaden är tom och kyl/frys tömd och avtinad för att en effektiv flyttstädning skall kunna genomföras. Någon av våra erfarna arbetsledare gör en genomgång med dig innan vi sätter igång med städningen.